archeologie in de buurt van La Calestienne
  Het Musée du Malgré-Tout in Treignes, op 14 km van La Calestienne, is gespecialiseerd in alles wat verband houdt met de Romeinen en wat de Romeinen vooraf ging.
Naast de permanente collecties van lokaal opgegraven artefacten herbergt dit museum ook reconstructies van woningen uit de prehistorie toen de mens nog van de jacht leefde.

Regelmatig organiseert dit museum een nieuwe  tentoonstelling waarbij meestal  tweetalige opschriften worden voorzien.

 
Op de Tienne des Noël, op 8 km van La Calestienne, in het bos langs de oude weg tussen Fagnolle en Matagne-la-Grande zijn de resten van een Gallo-Romeinse tempelcomplex gerestaureerd. Het omvat o.a. een ommuurde ruimte van tachtig op tachtig meter en een centrale tempel waarin twee bouwfazen kunnen worden herkend aan de hand van de verschillende types mortel. Op 14 km van La Calestienne, ten zuidwesten van Treignes, werden in 1979 de restanten gevonden van de Romeinse "Villa des Bruyères". Minstens acht gebouwen lagen hier verspreid over zes hectare.  De grondvesten van het hoofdgebouw waarvan je hiernaast een plattegrond ziet, werden gerestaureerd en kunnen bezichtigd worden. 

 

In Vireux, net over de grens, op 15 km van La Calestienne, getuigen de resten van vestingmuren en de grondvesten van een broodoven van een Romeinse vesting, vanwaar de Romeinen het verkeer op de Maas controleerden. Na jarenlange opgravingen werd deze site gerestaureerd en opengesteld voor het publiek.  De kasteelruïne van Dourbes is alles wat rest van  "Hauteroche", dat net als de kastelen van Nismes, Fagnolle en Couvin in de zestiende eeuw werd vernield. Opvallend zijn de dikkere muren aan de gemakkelijk toegankelijke, en de dunnere muren aan de steile kant. Wat rest van dit kasteel uit de dertiende eeuw is vrij toegankelijk. Van hieruit heb je een prachtig vergezicht over de vallei van de Viroin, over Dourbes tot verder dan Frasnes.  

 

"La Calestienne"
Rue Saint Roch, 111 B-5670 Nismes Belgium
GSM: +32/494.355.705. WWW.lacalestienne.be   E-mail:
LaCalestienneNismes@gmail.com
IBAN BE66-86370490-1743

©Chris Vanbeveren 2024