Keramiektegels bij La Calestienne

De gelijkvloerse verdieping van La Calestienne werd uitgebreid gedecoreerd met tegels uit de omgeving. Het huis dateert van rond 1910, wat ook de hoogbloei-periode was van de lokale tegelindustrie. De industriële revolutie zorgde voor de opkomst van stoommachines, trams en treinen, en daarop volgend ook het gebruik van elektriciteit. De vakkennis van de al aanwezige pottenbakkers, die gebruik maakten van de  plastische klei , zorgde gecombineerd met dit alles, voor een ongeziene explosie van tegelfabrieken in de omgeving van Chimay.

La Céramique Poulet in Forges

Al de muurtegels van La Calestienne zijn afkomstig van de S.A. des Carreaux Céramiques de Chimay, dat een aantal keren van naam veranderde en lokaal beter gekend was en is als "La Céramique Poulet" naar de eigenaar van het bedrijf. Rond de negetentiehonderd-eeuwwisseling bestond er blijkbaar geen rem op de productie; er bestond geen concurrentie want de productie was toen altijd onvoldoende: het aanbod kon de vraag niet bijhouden. Toen iets later de lokale kleivoorraden uitgeput geraakten, startte Poulet een nieuwe fabriek op in Welkenraedt (de Céramique Nationale), zo dicht mogelijk bij de grens met Duitsland waar grotere voorraden klei werden ontgonnen.Schaalvergroting en concurrentie uit het buitenland zorgden naast tal van andere factoren voor de sluiting van de keramiekfabriek in 1938.

Faïencetegels  op de gevel, in de gang en in het salon van La Calestienne.

Tegelkatalogus Poulet. Verz. Nicola Roger.

Aandelen van de Société Céramique Poulet in Forges bij Chimay.

S.A. Produits Céramiques Saint Remy-lez-Chimay

Alle vloertegels van La Calestienne komen van de tegelfabriek in Saint-Remy, net ten westen van Chimay. Deze tegelfabriek was pas functioneel  vanaf 1900 en werkte dan ook vooral met plastische klei die ingevoerd werd uit Duitsland.

Tegelkatalogus Céramique de Saint-Remy. Verz. Nicola Roger.

Publiciteit Céramique de Saint-Remy. Verz. Nicola Roger.

Naast de wand- en vloertegels zie je bij La Calestienne ook op je tafel ceramiektegels die dateren van de eerste helft van de twintigste eeuw, afkomstig van Royal Boch in La Louvière, Bouffioulx bij Charleroi, en van Gilliot in Hemiksem.

Onderzetje met kacheltegels van Villeroy & Boch.

Wil je meer weten over de lokale tegelindustrie: Christian Constant in het tijdschrift En Fagne et Thierache van 2012 tot 2014.

Meer over alles i.v.m. de Belgische tegelindustrie: alles van Mario Baeck, die tevens zorg draagt voor het Gilliotmuseum in Hemiksem.

      

 

"La Calestienne"
Rue Saint Roch, 111 B-5670 Nismes Belgium
GSM: +32/494.355.705. WWW.lacalestienne.be   E-mail:
LaCalestienneNismes@gmail.com
IBAN BE66-86370490-1743

©Chris Vanbeveren 2024