brouwerijen in de buurt van
La
Calestienne |
|
|
|
De jonge Brasserie des Fagnes
op 2 km van La Calestienne, is een vrij grote cafébrouwerij
waar een blonde en donkere Super des Fagnes wordt gebrouwen. Ter plaatse kan je de experimentele brouwsels
uitproberen, waarvan vooral een bier op basis van bosvruchten het
proeven waard is. |
Chimay, op 13 km van La Calestienne, is de jongste trappistenabdij van België maar wel de grootste
bierproducent onder de trappisten. Alle Chimay-bieren zijn zowel verkrijgbaar in
33 cl-flessen als 75-cl- of bordelaiseflessen met kurk. De blauwe Chimay of
"grande réserve" is de donkerste en strafste van de drie; de rode
heeft een zachte moutgeur en een kruidige smaak, en de warm-goudgele tripel, ook
bekend als "Cinq Cents" is de enige bleke Chimay. |
|
De Brouwerij
Caracole in Falmignoul, op 36 km van La Calestienne, dankt haar
naam aan de inwoners van Namen, bekend om hun traagheid. Witte
Troublette, blonde Saxo, amberkleurige Caracole en de donkere
Nostradamus worden gebrouwen in koperen kuipen die met hout gestookt
worden. |
In Silenrieux,
op 30 km van La Calestienne, is er de brouwerij met de weinig originele
naam Brasserie de Silenrieux,
waar Sara en Joseph worden gebrouwen, twee bieren met een
alcoholconcentratie van een gewone pint, maar gebrouwen met
respectievelijk boekweit en spelt, twee graangewassen die vroeger
gekweekt werden op de armere gronden en nu hoofdzakelijk als veevoeder
verbouwd worden. |
|
Net voor de grens met Frankrijk, in
Momignies,
op 28 km van La Calestienne, werd de op
stoom functionerende brouwerij Février gerestaureerd en omgebouwd tot
Brasserie de la Thiérache: mouterij, generator en stoommachine, kuipen,
koelinstallatie en bottelarij, vervolledigd met een estaminet waar je
ingangsticket een speciaal bier waard is. |
|
|
Het Gambrinus Drivers Museum
in Romedenne, op 18 km van La Calestienne, claimt het enige museum van brouwerijvrachtwagens ter wereld te zijn.
Dit museum annex café herbergt een verzameling brouwerij-attributen om u tegen te
zeggen in een negentiende-eeuwse malterie. |
|