brouwerijen in de buurt van La Calestienne

De jonge Brasserie des Fagnes op 2 km van La Calestienne, is een vrij grote cafébrouwerij waar een blonde en donkere Super des Fagnes  wordt gebrouwen. Ter plaatse kan je de experimentele brouwsels uitproberen, waarvan vooral een bier op basis van bosvruchten het proeven waard is.  Chimay, op 13 km van La Calestienne, is de jongste trappistenabdij van België maar wel de grootste bierproducent onder de trappisten. Alle Chimay-bieren zijn zowel verkrijgbaar in 33 cl-flessen als 75-cl- of bordelaiseflessen met kurk. De blauwe Chimay of "grande réserve" is de donkerste en strafste van de drie; de rode heeft een zachte moutgeur en een kruidige smaak, en de warm-goudgele tripel, ook bekend als "Cinq Cents" is de enige bleke Chimay.

De Brouwerij Caracole in Falmignoul, op 36 km van La Calestienne, dankt haar naam aan de inwoners van Namen, bekend om hun traagheid. Witte Troublette, blonde Saxo, amberkleurige Caracole en de donkere Nostradamus worden gebrouwen in koperen kuipen die met hout gestookt worden.  In Silenrieux, op 30 km van La Calestienne,  is er de brouwerij met de weinig originele naam Brasserie de Silenrieux, waar Sara en Joseph worden gebrouwen, twee bieren met een alcoholconcentratie van een gewone pint, maar gebrouwen met respectievelijk boekweit en spelt, twee graangewassen die vroeger gekweekt werden op de armere gronden en nu hoofdzakelijk als veevoeder verbouwd worden.

 

Net voor de grens met Frankrijk, in Momignies,  op 28 km van La Calestienne, werd de op stoom functionerende brouwerij Février gerestaureerd en omgebouwd tot Brasserie de la Thiérache: mouterij, generator en stoommachine, kuipen, koelinstallatie en bottelarij, vervolledigd met een estaminet waar je ingangsticket een speciaal bier waard is. Het Gambrinus Drivers Museum in Romedenne, op 18 km van La Calestienne, claimt het enige museum van brouwerijvrachtwagens ter wereld te zijn. Dit museum annex café herbergt een verzameling brouwerij-attributen om u tegen te zeggen in een negentiende-eeuwse malterie.

 

"La Calestienne"
Rue Saint Roch, 111 B-5670 Nismes Belgium
GSM: +32/494.355.705. WWW.lacalestienne.be   E-mail:
LaCalestienneNismes@gmail.com
IBAN BE66-86370490-1743     BIC
NICABEBB
©Chris Vanbeveren 2021