geologie in de buurt van La Calestienne
De kalkstreek of Calestienne is in noord-zuid richting maar een vijf à zes kilometer breed; ten noorden vind je de Fagne (van de "Fagne-en-Famenne") met jongere lagen leisteen en fossielenrijke koraalriffen, en ten zuiden heb je de oudere fossielarme kwartsiet en leisteen van de Ardennen.
De streek is ook belangrijk door de type-localiteiten van het Couviniaan, Givetiaan en Frasniaan.

De geklasseerde Carrière Beauchâteau  in Senzeille, op 13 km van La Calestienne, is één van de bekendste groeves waar rood "marmer" werd ontgonnen. Boorkernen liggen her en der verspreid, een immens rotsblok dat werd losgezaagd staat klaar om neergehaald te worden, het fabrieksgebouw, opgetrokken met baksteen, beton en overschotten "marmer", houdt nog stand, en ook de fabrieksschoorsteen staat nog altijd overeind. In de gladde en loodrechte wanden kan je een heleboel fossielen zien: koralenkolonies, brachyopoden en zeeleliestengels .

 Op 20 km van La Calestienne, werd het Marmermuseum van Rance ingericht in het eind negentiende-eeuwse gemeentehuis.
 Op het vlakbij gelegen kerkhof kan je een aantal mooie roodmarmeren grafmonumenten bekijken.
De kerk zelfvan Rance is goed voorzien van structurele en decoratieve elementen in de lokale steensoorten.
Aan beide zijden van de Frans-Belgische grens vindt je de oudste gesteenten van België: (Cambrium) en overblijfselen van de vroegere leisteenindustrie: mijningangen, afvalbergen. In Fumay en Haybes zijn er nog altijd een aantal droog gestapelde leisteenmuren met schubvaren, en een aantal tuinmuren in grote leisteenplakken bewaard gebleven.   
In het Museum van Ardeense mineralen, stenen en fossielen van Bogny, op 40 km van La Calestienne,  vind je een mooie verzameling trilobieten uit Vireux naast  trilobieten en andere fossielen  van overal ter wereld.

Tussen Najauge en Vireux, net over de Frans-Belgische grens, op 16 km van La Calestienne, is er de Mur des Douaniers: een vindplaats van trilobieten uit het Couviniaan (Midden-Devoon). Nu vormt deze vindplaats één van de eerste geologische reservaten van Frankrijk en bijgevolg mag je daar geen fossielen meer uithalen."La Calestienne"
Rue Saint Roch, 111 B-5670 Nismes Belgium
GSM: +32/494.355.705. WWW.lacalestienne.be   E-mail:
LaCalestienneNismes@gmail.com
IBAN BE66-86370490-1743     BIC
NICABEBB
©Chris Vanbeveren 2021