geschiedenis in de buurt van La Calestienne
  In Brûly-de-Pesche, op 14 km van La Calestienne, verscholen in 12.000 ha aaneengesloten bos ligt de "Grand Quartier Général Allemand 1940", beter gekend als de Bunker van Hitler. Van hieruit dirigeerde Hitler immers zijn inval in Frankrijk in juni 1940. Eén paviljoen schetst het verloop van deze aanval, een tweede brengt hulde aan het regionale verzet. Daarnaast bleef de bunker van Hitler zelf bewaard, en ook de aanpassingen aan de kerk, pastorij en andere gebouwen in de omgeving worden belicht.
  Philippeville, op 18 km van La Calestienne,  was ooit een vestingstad met een vijfhoekig grondplan, maar net als zovele andere steden van dit type werden de vestingen bij de onafhankelijkheid van België afgebroken. Van de onderaardse gangen van Philippeville werden ongeveer 10 km bewaard waar er nu een deel toegankelijk werd gemaakt voor het publiek. Aansluitend bij dit bezoek kan je een film bekijken op het Syndicat d'Initiatives et du Tourisme.
  In tegenstelling tot (o.a.) Philippeville werden de vestingen in Frankrijk niet systematisch afgebroken. Dat maakt dat je nuover en door de omwalling van de vestingstad Rocroi, op 24 km van La Calestienne, kan wandelen. Voor een historische reconstructie van de Slag van Rocroi kan je terecht in een museum.
Het militair fort van Charlemont in Givet, op 28 km van La Calestienne, werd in de zestiende eeuw gebouwd door keizer Karel om zijn rijk te beschermen tegen Frankrijk. Later werd het fort bij Frankrijk ingelijfd en aangepast door Vauban. Al is het grootste deel van het fort nu een opleidingscentrum voor Franse commando's, tijdens de zomermaanden kan je een deel ervan bezoeken.

  Het kasteel van Chimay, op 18 km van La Calestienne, was vroeger de woonplaats van de familie de Croÿ. Het omvat naast enkele zalen met memorabilia die de blauwbloedige relaties van de bewoners reflecteren, een toneelzaal voor tweehonderd gasten: het "petit théatre Tallien", zo genoemd naar een heldin van de Franse revolutie die in 1805 voor een derde maal trouwde, ditmaal met een Caraman-Chimay, waardoor ze de titel van "princesse" mocht voeren. 
  Op de vestingwerkenroute in Noord-Frankrijk kom je de kasteelruïne van Montcornet  tegen, op 50 km van La Calestienne. Ooit was dit een indrukwekkend middeleeuws versterkt kasteel in handen van de familie de Croÿ (net zoals Chimay en Beaumont), maar het werd in de achttiende eeuw ontmanteld.   
 

"La Calestienne"
Rue Saint Roch, 111 B-5670 Nismes Belgium
GSM: +32/494.355.705. WWW.lacalestienne.be   E-mail:
LaCalestienneNismes@gmail.com
IBAN BE66-86370490-1743     BIC
NICABEBB
©Chris Vanbeveren 2021