heemkunde in de buurt van La Calestienne

Het Ecomusée de la région du Viroin, op 13 km van La Calestienne, werd ondergebracht in de kasteelhoeve van Treignes. Deze lokale afdeling van de ULB verricht onderzoek naar negentiende-eeuwse rurale technologieën, en haar museale collecties i.v.m. (o.a.) de hout- en lederbewerking, de ijzer- en de steenindustrie, en machines in de landbouw zijn zeker een bezoek waard. 
De vereniging Les Plus Beaux Villages de la Wallonie of "De mooiste dorpen van Wallonië" tracht het lokale karakter van een aantal dorpen te behouden en stimuleert de revalorisatie, zoals hier Vierves, Fagnolle, Lompret en Soulme.
  Bij de samenvloeiing van de Eau Noire en de Eau Blanche tot Viroin, op 2 km van La Calestienne, overleeft nog steeds  een mooi staaltje industriële archeologie: de leerlooierij Houben.  
Bijna elk dorp van de kalkstreek beschikte tot aan het begin van de twintigste eeuw over zijn eigen kalkoven(s), waarvan er nog minstens een vijftigtal overblijfselen bewaard gebleven zijn in het zuidelijke deel van de Entre-Sambre-et-Meuse. (Bijna) niemand schenkt er aandacht aan en ze staan dikwijls gewoon in een weide of langs de straat, dus zijn ze vrij te bezichtigen.
Het Musée de Cerfontaine op 18 km van La Calestienne, is een schoolvoorbeeld van hoe musea ontstonden tijdens de twintigste eeuw: een zeer diverse verzameling van alle mogelijke objecten uit de gemeente, ingericht in het afgedankte treinstation.
De Tour Salamandre in Beaumont, op 40 km van La Calestienne, zou ik ook durven te klasseren bij de écht lokale musea: een zeer diverse verzameling objecten, bijeen gebracht in de bijna dertig meter hoge woontoren: documenten in verband met de vroegste geschiedenis van Beaumont, zijn woontoren en vestingmuren, reproducties van miniaturen van Charles de Croÿ; het verblijf van Napoleon wordt in herinnering gebracht, ... Bovenop de toren kan je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht.
  Een nog specifieker lokaal museum vind je in Senzeilles, op 16 km van La Calestienne: in een kamertje vind je het enige object van dit museum, het Astronomisch uurwerk van Lucien Charloteaux, gebouwd rond de voorlaatste eeuwwisseling. Een houten bouwwerk met een hele reeks wijzertjes die seconden, minuten, uren, dagen, weken, maanden, jaren, eeuwen enzovoort aangeeft, prijkt als een soort Zimmertoren in het klein in wat ooit de leefkamer was.
  Het Glasmuseum van Trelon, op 35 km van La Calestienne, werd ingericht in de gebouwen van een glasfabriek waar vanaf 1823 flessen en vanaf 1914 allerhande flacons werden gemaakt, maar die in 1977 haar deuren sloot. Een prachtige negentiende-eeuwse ronde oven  vormt het centrale pronkstuk van de collecties. 's Namiddags worden de rondleidingen in dit museum afgesloten met een demonstratie glasblazen.
Tot nu toe heb ik in het zuidelijke deel van de Entre-Sambre-et-Meuse een vijfhonderdtal grenspalen geïnventariseerd: van banale kleine betonnen paaltjes, kalkstenen kleinoden zonder opschrift tot niet te tillen massieve kalksteenblokken met mooie wapenschilden en anderhalve meter hoge T-vormige grenspalen die de doorgang voor voertuigen moesten beletten. Al deze grenspalen staan logischerwijze op een grens maar niet noodzakelijk op de Frans-Belgische grens; ze staan niet in musea of dergelijke en ze kunnen dus permanent en gratis bekeken worden.
  De Espace Arthur Masson in Treignes, op 12 km van La Calestienne, is een spektakelparcours dat je via elf driedimensionale decors en Waalse dialogen uit het werk van Arthur Masson (die worden vertaald) een idee proberen te geven van het landelijke leven tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw.
  Het Metallurgiemuseum van Bogny, op 50 km van La Calestienne,  werd ingericht in een oud nagelatelier waarin de originele smederij met een door een hond aangedreven blaasbalg bewaard gebleven is. Het is een exponent van de ooit wijd verbreide ijzerindustrie in de zowel Belgische als Franse Ardennen.

 

"La Calestienne"
Rue Saint Roch, 111 B-5670 Nismes Belgium
GSM: +32/494.355.705. WWW.lacalestienne.be   E-mail:
LaCalestienneNismes@gmail.com
IBAN BE66-86370490-1743     BIC
NICABEBB
©Chris Vanbeveren 2019